"ÚJRATERVEZÉSON"

"It's never too late to be, what you might have been." (George Eliot)
"Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna."

Rólunk


A természet egy "csoda", egy "igazi csoda", amelyre időnként sikerül rácsodálkozunk. Azonban nem mindig vagyunk szerencsések, mert időnként szembesülünk azzal, hogy korlátaink vannak. Időnként előfordul, hogy anyagi, vagy éppen fizikális visszatartó erővel kell szembenéznünk. Hol nem vagyunk elég nyitottak, hol pedig vis major helyzet áll elő, mint a COVID-19 pillanatnyi nehézségei, avagy lehet más egyéb is - pl. csupán lustaságból nem kelünk útra -. Ha ezeket a negatív "ösztönzőket" így-úgy sikerül legyőzni, akkor megtapasztaljuk, hogy az élmény, amelyet a természet nyújt, semmivel nem ér fel. A színek tisztasága,vagy épp kavalkádja, a szél, a víz ereje, a tavasz illata, a szellő fuvallata, vagy épp az esőcseppek kopogása, a csodálatos képződmények és sorolhatnám tovább…. Igen, ezek mind, mind, mind felfedezésre várnak, pozitív élménnyel töltenek fel. Ezen az oldalon tervezem megörökíteni, megkeresni, kutatni és megosztani az "élményeket". Élményeket, melyeket megtapasztaltam, felfedezéseket, melyeket időnként elsőre mások szemén keresztül ismerhetek meg és "vágyálmokat", ahova szeretnék eljutni. 

Bízom benne, hogy mindannyiunk számára élvezetet nyújt a természet felfedezése, sikerül a megálmodott úticéljainkat előbb-utóbb felkeresni, hisz, ha nagyon szeretnénk és teszünk is érte, az álmok valóra válnak. Jó felfedezést kívánok!

Mottóm : Őrizzük a természetet, óvjuk környezetünket!

Hobbim, az idegenvezetés során a természet felfedezése, melyet gyermekkoromban Vasváron, a Vasi Hegyháton a vasárnap délutáni sétákon, kirándulásokon szerettem meg és vált “lételememmé”, köszönhetően Máté nagybátyámnak, aki Édesapám ikertestvére, aki fáradhatatlanul maga köré gyűjtött bennünket, unokatestvéreket és indultunk mi, Marika, Zolti, Csilla, Enikő és Szilvi az épp aktuális természeti csoda felfedezésére.
"A kezdetek" - Vasárnap délutáni séta a Szentkúton Forrás: Családi gyűjtemény - a fotót Mizda Máté Nagybátyám, Keresztapám készítette
Nos, ennek apropóján kezdtem 2012-ben a Facebookon a “Természetet kedvelők” oldalamat, melyen időnként aktív, időnként pedig nagyon passzív vagyok, talán lusta is egy kicsit, nem tudatos építkező. Saját oldalamon, illetve a vállalkozói oldalamon időnként gyakrabban posztolok ebben a témakörben. Blog formájában ez az első próbálkozásom,. Jelenleg folyamatosan töröm a kobakomat, - mint sokan a szakmából -, hogyan tovább, hisz a pandémia még mindig hatással van az életünkre, így az #ÚJRATERVEZÉSON időszerűbb, mint valaha bármikor.
Az oldal gondolatébresztője - a TERMÉSZET ÖRÖME - azonban ÖRÖKÉRVÉNYŰ. Ti is így gondoljátok? Remélem, IGEN!

BLOG - Kalandozásaim


ŐRSÉGI&VENDVIDÉKI KALANDOZÁSOK (3/3) - Rönök, Nemesmedves, Szőcei Tőzegmohás Láprét

Kétvölgytől (7458-as úton) Apátistvánfalván áthaladva Szentgotthárd felé haladunk, majd a rábafüzesi határátkelőt jelző táblát figyeljük, azonban a határ felé vezető elágazásnál nem balra az átkelőhöz, hanem jobbra kanyarodunk a 8-as (E 66-os) főútra. Amint beértünk Rönökre (Radling), szemünkkel már rögtön az út bal oldalán látható táblát keressük, mely a Szent Imre templom (Sankt Emmerich Kirche) 2500 m-re irányába mutat. A Petőfi Sándor utcába bekanyarodva (főútról balra) a rönöki haranglábhoz érkezünk. Tanulmányozva a harangláb mellett felállított tájékoztató táblát, eldönthetjük, gyalogolunk-e egy kicsit a felsőrönöki domboldalon épített templomig, mely elődjének története az Árpád-korig nyúlik vissza, saját története pedig példája az összefogásnak, a túlélésnek, a közös hitnek. A település története a XIV. századba nyúlik vissza. A rönöki hegyoldalban, Felsőrönökön, a majdnem határvonalban álló templom története ennél régebbi. Az első kápolnát, a rövid életű Szent Imre herceg tiszteletére halála után építették a hegyen, melyet 1899-ben lebontottak. A Magyar Királyi Vallásalap felépítette az új Szent Imre templomot (260 magasságban), amelyet 1951-től szinte nem lehetett megközelíteni. Ebben az időszakban a "legszigorúbb határövezet" minősítést kapta a terület. Közel 40 évig csak a határőrség emberei "látogatták". A templom tornyát a határőrök megfigyelőlesként használták. Az eltelt évek alatt teljesen tönkretették, meggyalázták, kifosztották a templomot. A határnyitást követően Eisenstadt püspökének (Burgenland, Ausztria) segítségével és a köré szerveződő nemzetközi összefogásnak köszönhetően mintegy két és félév alatt sikerült a neogót stílusú templomot felújítani. A templom tornyának keresztjét II. János Pál áldotta meg, amikor a szombathelyi reptéren több, mint 100 000 hívő előtt tartott szentmisét, 1991.augusztus 19-én. A templom újraszentelése 1992. szeptember 20-án volt.

Tudjon meg többet  
ŐRSÉGI & VENDVIDÉKI kalandozások (3/2) - Kétvölgyi kilátó, Kétvölgy

Folytatjuk az ŐRSÉGI & VENDVIDÉKI kalandozásunkat. Útvonal: Szombathely - Körmend (átutazunk) - Szentgotthárd (átutazunk) - Hársas-tó - Kétvölgy kilátó - Rönök - Vasszentmihályi völgyhíd - Nemesmedves - Szőcei Tőzegmohás Láprét - Szombathely . Eddig sikerrel teljesítettük a zölddel jelzett útvonalat. (Bejegyzés: ŐRSÉGI & VIDÉKI kalandozások (3/1) Hársas-tó.) A Hársas-tó parkolójából tovább indulunk Apátistvánfalva, Kétvölgy irányába, követve a máriaújfalui utat. (Ez a parkoló, Szentgotthárd irányából érkezve az első - elsősorban a túrázók és a horgászok által birtokba vett -.) Ez az út alsóbbrendű, így komótosan haladva gyönyörködhetünk a szinte érintetlen tájban. Útközben a kilátóig két autóval találkoztunk. Ahhoz, hogy elférjünk egymás mellett, mindkettőnknek lassítani kellett, egyikünknek pedig félrehúzódni. Eszembe jutottak a tavaly augusztus és október végén tett túráink, amikor a kirándulók "ellepték" az Őrséget, az autókkal szinte csak araszolgatni lehetett Pityerszer előtt és külön, ideiglenes parkolókat alakítottal ki a helyiek a turisták számára, elkerülendő a bosszankodást, vitát, a parkolóhelyek vadászatát. Ugyanakkor a természet védelme kiemelt fontosságú az Őrségi Nemzeti Park területén, melynek a jelenleg időnként ideérkező autók tömege nem mindig tesz jót. A Vendvidékre az "érintetlenség", a természet érintetlensége még inkább igaz, mint az Őrségre. Ez a terület a határsávban nem megmunkált, szigorúan őrzött terület volt a 90-es évekig, ahol a települések, lakóházak "szórt" település-szerkezetet mutattak. Az irányt mutató táblák messziről jól láthatóak, így az irányt semmiképp nem téveszthetjük el.

Tudjon meg többet  
ŐRSÉGI&VENDVIDÉKI kalandozás a  Hármashatárkőhöz a Nemzeti Összetartozás Napján

Vendvidéki kalandozásunk során magyar oldalról közelítjük meg a Hármashatárt, Magyarország legnyugatibb pontját. A HÁRMASHATÁRKŐ történelmi emlékhely. A legnyugatibb magyar településről, a vendvidéki Felsőszölnökről indulunk gyalogosan, hogy meghódítsuk a hegycsúcsot, megemlékezhessünk a történelem I. világháborút lezáró eseményének az 1919. októberi St. Germain-i békeszerződésnek a következményére.

Tudjon meg többet  
ŐRSÉGI & VENDVIDÉKI KALANDOZÁSOK (3/1) - Hársas-tó

Kalandozás itt is, ott is - VENDVIDÉKEN és az ŐRSÉGBEN Mai kalandozásunk az Őrségen át vezet, a Rába folyó fölötti szakaszt járjuk be, majd a reggeli Hársas-tó partján tett sétánkat késő délután a Szőcei Tőzegmohás Láprét tanösvényével zárjuk. Kiindulópontunk Szombathely (teszem ezt abbból a megfontolásból is, hogy lássuk, kalkulálhassuk az útvonalat egy adott szálláshelyponttól (az én esetemben otthontól), mely lehet bárhol az Őrségben, a korábban említett bejáróknál (Körmend, Szentgotthárd, Zalalövő, Szentgyörgyvölgy). Mai útvonalunk : Szombathely - Körmend (átutazunk) - Szentgotthárd (átutazunk) - Hársas-tó - Kétvölgy kilátó - Rönök - Vasszentmihályi völgyhíd - Nemesmedves - Szőcei Tőzegmohás Láprét - Szombathely

Tudjon meg többet  
Május - a rododendron virágzás hónapja

A Jeli Arborétum meglátogatása minden tavasszal visszatérő, kötelező programunk. Gyermekkoromtól fogva nem volt olyan év, amikor ne látogattuk volna meg a parkot a családdal, az iskolával vagy a barátokkal, mely ma már az ország egyik leggyönyörűbb rhododendron-gyűjteménye. Kivételt csak azok a májusok jelentettek, mikor külföldön éltem. Ilyenkor májusban érdemes többször visszatérni. Idei első látogatásunkkor az "áprilisi ösvény bokrai" már levirágoztak, azonban a legtöbb bokor még épp bimbózott. Tudom, hogy az idén is visszatérünk még a virágzási hónapban.

Tudjon meg többet  
Március idusa - Pácsony

Pácsony, emlékeimben így élsz - szabadság, család, tisztelet.

Tudjon meg többet  
A "ZÖLD VÁROS" névre keresztelt sétaútvonalam az ajándékom az Idegenvezetők Világnapján...

A sétaútvonal Szombathely déli és nyugati zöldterületeinek (parkok, ligetek) körbejárása. Séta közben felfedezzük a rég nem látott szobrainkat és szelfipontokat keresünk. "A zöld város sétaútvonal hossza: 7,8 km, tervezett időtartama:3 - 3,5 óra Itt a tavasz! Túracipőt fel és kezdhetjük a kalandozást, kicsit más szemmel fedezzük fel a várost, mint a megszokott. Nézzünk körül a zöld díszletek világában!

Tudjon meg többet  
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN ismét kezembe került KAPORNAKY GYULA kötete (2018), mely a "KÖKÉNYVIRÁG VAGYOK Az Őrség költőjének csokrokba gyűjtött versei". Ma nem tehettem meg, hogy útra keljek az Őrségbe, azonban olvasgatva a verseskötetet, gondolatban mégis elindultam, ott kötöttem ki.

Tudjon meg többet  
KISFALUDY 2030 - IDEGENVEZETŐI TÁMOGATÁS

A pandémia ideje alatt a vidéki idegenvezetők részére a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatot hirdetett tevékenységük támogatására. Még sosem pályáztam semmilyen támogatásra, hisz eddig a végzett munkám eredménye mindig biztosította a bevételeimet, szeretek és tudok is dolgozni. A pandémia és annak hatása azonban mindent felülírt. Így úgy döntöttem, belevágok. Vidéki idegenvezetőként 1.000.000 Ft összegű keretre pályáztam, melyet a 149 nyertes pályázó egyikeként elnyertem. A pályázati összeget eszközfejlesztésre fordíthattam, fordíthatom. A feldolgozott téma az Őrség varázslatos világához kapcsolódik.

Tudjon meg többet  
Túraútvonalak az Őrségben - ÉLMÉNYPONTOK A KEDVENC AJÁNLOTT ÚTVONALAMON

Mi lehet az "őrségi varázslat" kulcsa? A helyiek őrző tevékenysége, az ideérkező látogatók nyitottsága az élményszerzésre, vagy valami más? Mi lehet az "őrségi varázslat" kulcsa az ideérkező látogatók számára? Az őrségi utunk alatt érintett értékek felfedezésekor erre keresem a választ. Igen, a varázslat rejtélyének megfejtéséhez kell a mindenre nyitott látogató, az apró, már szinte elfelejtett értékek helyi őrzése, melyek napjainkban, mikor visszatalálunk hozzájuk, segítenek a modernkori látogatónak „feltöltődni energiával”, miközben visszatérünk a "vad", ősi természetbe és ha csak rövid időre is, de élvezzük azt. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, kedvenc útvonalam végigjárására invitálom a látogatót. Kedvenc útvonalam mindig tartogat meglepetéseket. Minden túra, látogatás során az Őrség más és más arcát mutatja. Aki egyszer ráérez a varázsára – visszatér. Úgy működik, mint a mágnes, az érzés magával ragad.

Tudjon meg többet  
Az Őrség rejtett kincsei – Az őrségi haranglábak és az Őrségben honos mesterségek nyomában

Az Őrség rejtett kincsei - Az őrségi haranglábak és az Őrségben honos mesterségek nyomában Az Őrség a hazai turisztikai kínálat egyik különlegessége, Magyarország hét csodájának egyike. Hosszú ideig a turizmus rejtett kincse volt, igazán felfedezése az elmúlt évtizedekben kezdődött, egy időben annak az igénynek a térnyerésével, mely a rohanó világ ellenpólusaként jelentkezik. Az Őrség varázsa azonban nem mindenkit érinthet meg, csupán azokat a nyitott szívű idelátogatókat, akik látni szeretnék és magukkal vinni az őrségi hangulatot, átélni azt, magukba szippantani az Őrség apró szépségeit. Ahogy Csiszár Károly a vidék egykori híres idegenvezető megfogalmazta könyvében: "Meghallani a csobogó, tiszta vizű patakok „zaját”, élvezni a susogó „Gyantások országának” illatát, a zöldellő rétek hangulatát, az itt élő nyíltszívű emberek őrzött hagyományait." Természetesen, az idelátogató ma már nagyon sok előzetes segítséget kap ezen értékek felfedezéséhez. Nyomtatott információs anyagok, könyvek a Tourinform irodákban, az Őrség felfedezésekor tájékoztató táblák a nevezetességekről, a tanösvényekről, az őrségi települések web-oldalai, számtalan összegyűjtött információ a különböző pályázati támogatást követő információs oldalakon. Több tematikus útvonalat ajánlok az idelátogató felfedező vendégeknek, elindulunk az épített emlékek útján (népi építészet, haranglábak és műemlék templomok) és közben nem feledkezünk meg a táj adta természet kínálta lehetőségekről – a népi mesterségek, (fazekasság, olajütés) ma is őrzött hagyományáról és persze, bármely útvonalat követjük, egyiken sem feledkezhetünk meg az Őrség „kulináris” kínálatáról sem.

Tudjon meg többet  
#KEZDETEK #DON'TWORRYBEHAPPY  #ÚJRATERVEZÉSON

Ez az a pillanat, ez az a helyzet, amikor porszem került a gépezetbe, nem is kicsi. Újra elolvastam Tóth Kata, miről is beszélgettünk anno - mikor elkezdtem a gondolataimat papírra vetni, akkor még úgy fogalmaztam, "még nincs is két éve", lassan több, mint két éve. Szükség esetén #ÚJRATERVEZÉS, ezzel zártam akkor a gondolataimat. Brainstrormingolás során bevillant "Don't worry, be happy!". Rég nem gondoltam arra az ösztönző, idegesítő biztatásra, amit az első USA utam (1989) során nagyon sokszor hallottam a YMCA supervisorainktól, azaz "Don't worry, be Happy!". Most minden megváltozott. Ez nem az az újratervezés, amire akkor, az interjú során gondoltam. Folyamatban az "ÚJRATERVEZÉS", hisz a lábaim biztosítják a stabilitást! 🙂 Az egyik tevékenységet (egyik lábam), a márkaképviseletet befejeztem 2019 végén. Tettem mindezt azzal a céllal, hogy még nagyobb erőbedobással haladhassak azon az úton, ami a felfedezéshez, a természethez és az élmények közvetítéséhez kapcsolódik az UTAZÁS során.

Tudjon meg többet  

Túratippek az én szememmel


Közkívánatra - Szalafő a piros szívecskék útvonala ősszel, egy kicsit másképp

Ezt az útvonalat időről időre teljesítjük. Most egy őszi, lazább változatot választunk, hisz ilyenkor az időjárás már kiszámíthatatlanabb, kevésbé tervezhető előre. Készülhetsz előre, ha átolvasod a korábbi témához kapcsolódó bejegyzésemet. Imádom ezt az útvonalat.

Tudjon meg többet  
Különleges őrségi templomok egy csokorban

Ez a nap különlegesre sikeredett. Olyan túrát állítottam össze, amely emlékezés, emlékezés Szeretteinkre, művészeinkre, akik kapcsolódnak az Őrséghez, akikre ezen az úton "némán" emlékeztünk, holott mindegyikük hangja, éneke, hangszerének dallama a fülünkben csengett. Szívünk őrzi azokat az emlékeket, melyeket nem, nem kell kimondani és amelyeket, mikor egymásra néztünk, vagy magunkba roskadtunk a körbejárt templomok padsoraiban megpihenve, magunkban pontosan fel tudtuk idézni. Útvonalunk ma Őriszentpéterről indult és oda is érkezett vissza. Útvonalunk: Őrségi Termelői Piac (Őriszentpéter, Városszer) - Szent Péter-templom (Őriszentpéter, Templomszer) - Bognár Étterem (Őriszentpéter, Kovácsszer) - Szentgyörgyvölgyi kazettás mennyezetű Református templom (Szentgyörgyvölgy) - Szentháromság templom (Velemér) - Kercaszomori Harangláb (Kercaszomor) - Bölényles (Szalafő - Pityerszer) - Őriszentpéter

Tudjon meg többet  
Szalafő és a piros szívecskék útvonala

Szalafőt imádom. Ezúttal úgy döntöttem, hogy a túraútvonalat adom meg és fotókat, amelyek így-úgy benyomást tettek ránk. A túra/túrá jól sikerültek, egymást követően több alkalommal, köszönhetően annak, hogy a program a csapatok hangulatához lett "passzítva" és itt tényleg lehet erőnléthez, hangulathoz igazodva rugalmasan variálni.

Tudjon meg többet  
TÚRATIPP - A BOKODI LEBEGŐ FALU

Hazánk e rejtett kincse egyre népszerűbb. A Vértes lábainál fekszik, Oroszlány szomszédságában a Bokodi-tó. A tó partján épült ki az utóbbi évtizedekben az ún. úszó falu. A Bokodi-tó mesterségesen kialakított tó, a Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtava. Mára szinte teljesen beépített, a partját a különleges, cölöpökre épült horgász házikók foglalják el, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet. A legnépszerűbb szelfi-pontok a stégeken találhatóak. Általában az ezeken készült képeket látják a turisták bejelentkezésekor, háttérben a cölöpházak és a tó.

Tudjon meg többet  

Ajánlások


Contact us


Portfolio


IDEGENVEZETÉS

Tudj meg többet

KISFALUDY 2030

A pandémia ideje alatt a vidéki idegenvezetők részére az Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatot hirdetett tevékenységük támogatására. Még sosem pályáztam semmilyen támogatásra ....A pandémia és annak hatása azonban mindent felülírt. Így úgy döntöttem, belevágok. Vidéki idegenvezetőként 1.000.000 Ft összegű keretre pályáztam....

Tudj meg többet

Szolgáltatások


Peloponnese a telepített idegenvezető szemével 


Görögország hosszú ideig nem szerepelt a bakancslistámon. Sőt, bár mindig is imádtam a görög kultúrát, csodáltam művészettörténet órán az antik görög művészetet, imádtam Zorba zenéjét, a görög mítoszok világát, meghatározó volt az az élményem, amit angliai tanulmányom alatt a görög lakótársunk miatt átéltünk. Utólag jöttem rá, nagy hibát követtem el, mikor általánosítottam és egy kalap alá vettem a "görög embereket" vele. Jobb későn, mint soha! Tavasszal a barátaimmal lefoglaltunk egy görög körutat októberre, melynek indulópontja a Peloponnészoszi-félsziget volt. Akkor nem is álmodtam róla, hogy az ismerkedésem Peloponnészosszal hamarabb kezdődik. Kalandom Peloponnészoszon 2019. július 5-én indult.