16 Jun
16Jun

A vízen lebegő falut egyszer mindenkinek látnia kell

Hazánk e rejtett kincse egyre népszerűbb. A Vértes lábainál fekszik, Oroszlány szomszédságában a Bokodi-tó. A tó partján épült ki az utóbbi évtizedekben az ún. úszó falu. A Bokodi-tó mesterségesen kialakított tó, a Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtava. Mára szinte teljesen beépített, a partját a különleges, cölöpökre épült horgász házikók foglalják el, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet. A legnépszerűbb szelfi-pontok a stégeken találhatóak. Általában az ezeken készült képeket látják a turisták bejelentkezésekor, háttérben a cölöpházak és a tó. 


Hol található a Bokodi-tó? Hogy juthatunk el oda? 

A Bokodi-tó megközelítését már itthon megterveztem, hisz tudtam korábbi tapasztalatból, hogy nem olyan egyszerű megközelíteni és mióta felkapott hely lett, a horgászlak tulajdonosai még kevésbé örülnek a betolakodóknak, nézelődőknek. 

Úticél: Bokod - Bokodi Lebegő Falu/Blöri Pecatanya 

A tó körül nincsenek kiépített utak, a part körben földutakon megközelíthető. A legkönnyebben elérhető partszakasz, mely  talán a leglátványosabb stégekkel felszerelt is, a tó északkeleti részén fekszik. Mi ezúttal Oroszlányból a Dózsa György utcán át közelítettük meg a tavat, ahonnan először egyenesen haladtunk tovább, majd a keskeny betonúton a galambosi üdülőtelep felé. Az út pár km után beletorkollik egy, a partot követő földes útba. Itt már láttunk várakozó autókat, az első szabad helyen leparkoltunk, majd gyalogosan indultunk tovább. Pár lépésre már látjuk is a tóparti házikókat. Legtöbb helyen a figyelemfelhívó tábla: "Magánterület, idegeneknek tilos a bemenetel!" 

Fotó 1. Bokod, a falu irányából érkeztünk, úticélunk a Blöri Pecatanya volt

Fotó 2. A Bokodi horgászstégek mellett van egy kis parkoló is, mely azonban csupán néhány autó, motorkerékpár, kerékpár parkolására tervezett. Inkább gyalogoljunk, a Mozgó büfétől nem több, mint 100 m séta a Blöri Pecatanya, ahonnan lesz lehetőségünk a horgászparadicsomot megcsodálni

A Google tervezőben jól kivehető az 1961-ben épült oroszlányi hőerőmű, mely hűtőtavának kialakítása céljából duzzasztották fel a környező réteken átfolyó Által-eret. 1960 őszén készült el a völgyzáró gát, és megkezdődött a tó feltöltése. A tónak kettős célja van; hűtés és tárolás. Az erőmű kondenzátoraiban felmelegedett hűtővizet felületi párologtatás, és a tó befolyásával történő keveredés útján hűti. A lényeg, hogy az ipari tevékenység miatt a tó vízhőmérséklete ideális az állatvilág, elsősorban a halak számára.

A tavat középen (a Google képernyőn a "Bokodi-hűtőtó felirat alatt) kettévágja a gigászi szállítószalag, mely hazánk egyetlen működő mélyművelésű bányájából, a Pusztavám melletti, márkushegyi bányaüzemből hozza az erőműt tápláló barnaszenet. Ugyanezt az építményt láthatjuk a vértesszentkereszti romok mellett is. 

Fotó 3.  A Galambos puszta és a Kagyló utca "torkolatában" már kereshetjük a parkolóhelyet, ahonnan gyalogosan indulhatunk útra a horgászstégek felé. A stégek döntő hányada privát tulajdonban van, így nem látogatható. A földútról azonban jól láthatóak a fapallók, a hozzá tartozó horgásztanyákkal

Az évek során a tó közkedvelt horgászparadicsommá vált, az északi gát és a hőerőmű közvetlen közelében lévő partszakasz kivételével körbe épült a jellegzetes cölöpökön álló horgászházakkal, melyek többségéhez hosszú, fapallókból készült stégek vezetnek.

Fotó 4. Az 1961-ben épült  Oroszlányi Erőmű a Blöri Pecatanya stégjéről fotózva

Fotó 5. Tájékoztatás a turisták számára - a magántulajdon védelme érdekében 

Figyeljünk arra, ne menjünk oda, ahová tiltó táblát szereltek fel, ne hangoskodjunk, és főleg ne szemeteljünk!

Fotó 6. Már csak 44 m és készülhetnek a szelfik

Fotó 7. Blöri Pecatanya cégére

Fotó 8. Belépési indormációk a Blöri tanyára

Fotó 9. Blöri Pecatanya

Fotó 10. Horgásztanyák a Bokodi-tavon 

A horgásztanyák mind magántulajdonban vannak, általában sorompóval, vagy lezárt kapukkal védettek, tilos a belépés a területre. Ebből következők, idegenek számára nem megengedett, viszont a tópart az erőmű tulajdona, elméletileg bárki szabadon mozoghat a horgásztó partjainál. 

Fotó 11. A tó élővilága gazdag nem csak halállományban, hanem vidáman úszkálnak a vadkacsák, díszes récék is.  

Fotó 12. A földútról jól láthatóak a stégek és a horgásztanyák

Noha jól jön a hírnév, a látogatáskor kérik, hogy legyünk diszkrétek, vegyük figyelembe, hogy a horgászok nyugalmat szeretnének, a tulajdonosok privát szféráját mindenképpen tartsuk tiszteletben. Ne menjünk oda, ahová tiltó táblát szereltek fel, ne hangoskodjunk, és főleg ne szemeteljünk!

Fotó 13. Horgásztanyák a Plöri Pacatanya stégjéről a távolban a gigászi szállítószalag 

Fotó 14. A földutat végigkísérő, éppen virágzó fasor 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.