16 Aug
16Aug

Pár hónappal ezelőtt megkeresett egy újságíró, aki riportot tervezett készíteni a jelenlegi utazási trenddel, szokásokkal kapcsolatban. A riport el is készült telefonon - írásban nem láttam-, nem jelent meg, elbukott a naprakész fotón, amit  a saját fotósuknak kellett volna készítenie, idő hiányában azonban három héttel később tudtam volna találkozni a fotósukkal, így visszajelzés nem érkezett. Persze, remek alkalom lett volna,  a nyomtatott sajtóban a tapasztalataim összegzésével, a saját véleményemmel megjelenni. Prioritás azonban mindig van, első, ami ehhez a témához is tökéletesen passzol, "akkor dolgozzunk, amikor feladat van, nem akkor, amikor szeretnénk" - így a három hét munka, annak az előkészületei, az, hogy terepen voltam, nem tette lehetővé a fotózást, második szem előtt tartandó, az első prioritás mindig elsőbbséget élvez, hisz a jól elvégzett munka hozza az elégedett utast, vendéget és ha az egyebek háttérbe szorulnak, ha egy lehetőség úgy tűnik, stornó, akkor életbe lép az örök optimizmusom, mely szerint "minden alkalommal, mikor egy ajtó bezárul, egy kapu kinyílik.  

Pár nappal később egy kicsit más formában, de ugyanez a kérdés "megtalált".  Mi várható? - figyelemfelkeltő kérdéssel indította az FB rendezvényre az Érdeklődők invitálását a szervező AGORA SAVARIA.  Örömmel rendszereztem gondolataimat egy olyan rendezvénysorozat keretében, melynek célja, hogy a turizmus témakörei iránt Érdeklődőket megszólítsa. Amint azt a bevezetőben Nemes Judit házigazda az AGORA részéről megosztotta a résztvevőkkel, különböző marketingszereplők mondják el gondolataikat a Víztorony kicsi, de hangulatos termében. Megtisztelő volt, a work-shop munka, mely helyszíne ráadásul a mintegy éve a Víztorony terepbejárás során újra felfedezett épületben volt. 

Gondolataimat néhány "családi ereklye" kézbeadásával indítottam. A témán címe: " Utazás napjainkban - egy idegenvezető szemével", melyet kiegészítettem és szűkítettem "a csoportosan és elsősorban autóbusszal" célcsoportra, miközben párhuzamot vontam az EGYÉNI UTASOK/EGYÉNI VENDÉGEK/EGYÉNI MEGRENDELŐK szokásaival

A "családi ereklyék" kézbeadásával indulóban felhívtam a figyelmet arra, hogy lassan ötven éve szervezett kirándulócsoport utazást kísérő dokumentációja, az utazás folyamata  hasonló, ami lerövidül, az az időfaktor, a döntések jelentős része az utolsó pillanatban történik, az információáramlás felgyorsult. DE: van továbbra is meghirdetett program, tudjuk, az út során mire számíthatunk, mikor hol, milyen programban lesz részünk, hol lesz a szállásunk, milyen intervallumban lesz közös programunk a csoporttal, vagy épp szabad programra lesz-e lehetőségünk, hol fogunk határt lépni. Az egyik legfontosabb, ha bármi problémánk, kérdésünk felmerül az út során, van kihez fordulnunk, tudjuk, ott áll mögöttünk az Utazásszervező és az Idegenvezető. Közben azt is látjuk, hogy az 50 év alatt, megváltozott a határátlépés szabályrendszere, a folyamata, most napjainkban COVID után, reméljük tényleg utána, noha folyamatosan felkészülteknek kell lennünk, tájékozódnunk utazás előtt, és a "Maszk a barátunk" az egyedi szabályok miatt.  

Az előadásom slide-jait megosztom, különösebb hozzáfűzni való nélkül, hisz megbeszéltük az előadást követően a lelkes Érdeklődőkkel az utazás örök élmény, melyet kár lenne kiűzni az életünkből. Figyelnünk kell egymásra, magunkra, felkészülni, időben felkészülni az adott útra, legyen az egynapos vagy több hétig tartó. Ne legyek rest, kérdezzek, olvassak hiteles forrásokat a tervezett utam előtt.

Köszönöm a lehetőséget  Víztorony Szombathely és a támogatást az előkészületek alatt, előadás előtt a Víztorony Crew Adri&Glória csapatnak. 

Fotó: Mizda Csilla Mária idegenvezető munnka közben 
(A fotót készítette Agora Savaria szervezője a Víztorony különtermében) Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.