21 Feb
21Feb

Budapest mindig elvarázsol. Egy-egy pillanatnyi csoda, amely évszaktól függetlenül ámulatba ejt bennünket. Legyen az a várnegyed régi, épp omladodozó vakolata, vagy az újonnan felfedezett, felújított történelmi emléke, vagy épp egy-egy művészeti kiállítás a Nemzeti Galériában. A fotók tavaly novemberben, majd decemberben és az idén februárban készültek. Minden sétát nagyon vártam.

Vissza kell térni, időről időre. 

Indulás ezúttal vonattal Budapestre, Kelenföldre, hisz onnan a 19-es CAF villamossal jó esetben 15 perc alatt, "rossz esetben" 25 perc alatt ott vagyunk  a Várnegyed bejáratánál, a Várkert Bazárnál.  Onnan indulhat a séta, lépcsőkön, parkokon, vagy az épületbelsőn (lifttel) keresztül, majd sétálhatunk tovább a parkon, a lépcsőkön, vagy a mozgólépcső segítségével. Közben számtalan magyarázó tábla, információs szolgálat, térképek segítenek a tájékozódásban. Az épp aktuális kiállításra érdemes a jegyet elővételben, online megváltani, így nem kell stresszelnünk, hogy bejutunk-e a kiválasztott kiállításra.

Novemberben a Szent István teremben jártunk. Első alkalommal a családdal, vezetett tárlatvezetéssel jártunk körbe a kiállítóteret. Második alkalommal már audioguide-ot béreltünk és saját tempóban haladtunk. 

Tudtuk, hogy február közepéig visszatérünk, hisz aki Szinyei Merse Pál utcában lakik, és akinek Párizsban a Musée d'Orsay a kedvence, amit egyetlen látogatáskor sen hagy ki, annak nem kérdés, a Szinyei Merse Pál műremekeit látni kellett.    

Szinyei Merse Pál (1845-1920) “Kép és kultusz.” életmű-kiállítását a február 20-i hétvégén még megtekinthették az érdeklődők, mielőtt bezárta kapuit a látogatók előtt.

A héten részt vettem néhány előadáson, többek között Fa Nándor életútjába, sikereibe engedett bepillantani. Szinyei Merse Pál élettörténete, gondolkodása legalább annyira magával ragadott,  hisz előttem bontakozott ki az örökösen küzdő művész tehetsége, élettörténete.  Sikerült talán legismertebb alkotásait lencsevégre kapnom.

A tavasz eljövetelével visszatérünk. Tervezgetjük a város újonnan megnyitott nevezetességeinek útvonalát. A wishlist egyre hosszabb. Irány a Városliget csodái.....

Jöjjenek a fotók, ezúttal külön magyarázat nélkül.
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.