07 Jun
07Jun

Kétvölgyi kalandozásunk (Bejegyzés: ŐRSÉGI & VENDVIDÉKI kalandozások (3/2) - Kétvölgyi kilátó, Kétvölgy) után elsőként Rönök felé vettük az útirányt.

Útvonal: Szombathely - Körmend (átutazunk) - Szentgotthárd (átutazunk) - Hársas-tó - Kétvölgy kilátó - Rönök - Vasszentmihályi völgyhíd - Nemesmedves - Szőcei Tőzegmohás Láprét - Szombathely 

Eddig sikerrel teljesítettük a zölddel jelzett útvonalakat. (Bejegyzés: ŐRSÉGI & VIDÉKI kalandozások (3/1) Hársas-tó és az ŐRSÉGI & VENDVIDÉKI kalandozások (3/2) - Kétvölgyi kilátó, Kétvölgy.)  

Kétvölgytől (7458-as úton) Apátistvánfalván áthaladva Szentgotthárd felé haladunk, majd a rábafüzesi határátkelőt jelző táblát figyeljük,  azonban a határ felé vezető elágazásnál nem balra az átkelőhöz, hanem jobbra kanyarodunk a 8-as (E 66-os) főútra. Amint beértünk Rönökre (Radling), szemünkkel már rögtön az út bal oldalán látható táblát keressük, mely a Szent Imre templom (Sankt Emmerich Kirche) 2.500 m-re irányába mutat. A Petőfi Sándor utcába bekanyarodva (főútról balra) a rönöki haranglábhoz érkezünk. Tanulmányozva a harangláb mellett felállított tájékoztató táblát, eldönthetjük, gyalogolunk-e egy kicsit a felsőrönöki domboldalon épített templomig, mely elődjének története az Árpád-korig nyúlik vissza, saját története pedig példája az összefogásnak, a túlélésnek, a közös hitnek. 

A település története a XIV. századba nyúlik vissza. A rönöki hegyoldalban, Felsőrönökön, a majdnem határvonalban álló templom története ennél régebbi. Az első kápolnát, a rövid életű Szent Imre herceg tiszteletére halála után építették a hegyen, melyet 1899-ben lebontottak. A Magyar Királyi Vallásalap felépítette az új Szent Imre  templomot (260 magasságban), amelyet 1951-től szinte nem lehetett megközelíteni. Ebben az időszakban a "legszigorúbb határövezet" minősítést kapta a terület. Közel 40 évig csak a határőrség emberei "látogatták". A templom tornyát a határőrök megfigyelőlesként használták. Az eltelt évek alatt teljesen tönkretették, meggyalázták, kifosztották a templomot. A határnyitást követően Eisenstadt püspökének (Burgenland, Ausztria) segítségével és a köré szerveződő nemzetközi összefogásnak köszönhetően mintegy két és félév alatt sikerült a neogót stílusú templomot felújítani. A templom tornyának keresztjét II. János Pál áldotta meg, amikor a szombathelyi reptéren több, mint 100 000 hívő előtt tartott szentmisét, 1991.augusztus 19-én. A templom újraszentelése 1992. szeptember 20-án volt.

Latolgattunk, döntöttünk. A sétát választottuk a templomig. A környék lakói egykoron gyalogosan jártak a templomba misére, mindkét oldalról, hisz a templom osztrák oldaláról is átjártak a hívek a határzárat megelőzően misére.  Ez az emlék volt az, amely elindította a mozgalmat a határnyitás után, hogy a "meggyalázott templom" újra a régi fényében tündökölhessen. A két lelkes hívő, Elfriede Jaindl Asszony és Gertrude Hölzl Asszony indították el a megmentési mozgalmat, melyet támogatott az Eisenstadt-i (Kismartoni) Egyházmegye részéről Stefan László megyéspüspök úr. Adományt gyűjtöttek, munkafelajánlásokat fogadtak, az egykori felsőrönöki, majd burgenlandi gyökereket magának tudó, de már Amerikában élő kivándoroltak leszármazottai Bobby Strauch vezetésével gyűjtöttek, hogy minél hamarabb elkészülhessen a templom. A kismartoni megyéspüspök pedig tárgyalásokat kezdett a Szombathelyi Egyházmegye akkori vezetőjével, Konkoly István megyéspüspökkel a közös cél elérése érdekében.   

Fotó 1.  Harangláb, Rönök 

Az autót a harangláb kicsi parkolójában hagytuk, majd elindultunk a két és fél km hosszú, mintegy félórás sétára. 

Fotó 2. Tájékoztató tábla - Vasi Hegyhát-Rábamente és Rönök a rönöki harangláb oldalában 

Fotó 3. Tájékoztató tábla a Vasi Hegyhát - Rábamente és a Vendvidék találkozásáról; mely többek között Rönök település történetét és a Szent Imre templom újjáépítésének történetéről is mesél. 

 Fotó 4. A Szent Imre templom tornya a Rönökön épített záportározó irányából 

Fotó 5. Kis kápolna a templomhoz vezető elágazónál

Fotó 6. Útelágazás - Szedervirág Ökotanya balra, Szent Imre templom jobbra 

Az ínyenceknek érdemes a visszafelé úton rövid kitérőt tenni az Ökotanyához, ahol helyi készítésű sajtot kóstolhatnak.    

Fotó 7.  A templom a Mária út, a Szent Imre Vándorút és a a Vasfüggöny túraútvonal egyik állomása. (Jelölések alulról felfelé.) 

Fotó 8. Gyalogosan a fasor mellett haladunk el

Fotó 9. A templom kapuja napjainkban nyitva, tárt kaporral fogadja a híveket és a látogatókat. A hívek a szentmisét szombatonként 16:00 - kor látogathatják. 

Ezen a helyen - a Szent Imre templom helyén - állt egykor egy 800 éves Árpád-kori templom. Az ősi templom 1898. utolsó vasárnapján egy viharban annyira megrongálódott, hogy le kellett bontani. Az új templom alapkövét 1902. november 9-én tették le, felszentelése 1904. pünkösdvasárnapján volt. 

A templom hossza és magassága 35 méter, szélessége 15 méter.

Fotó 10. A templom névadója, Szent Imre herceg alakja a főoltár mögötti ólomüvegablakon középen látható

A mondák szerint Imre herceg szeretett e tájon vadászni, ezért épült itt a templom. Imre herceg szentté avatását Szent László királyunk (jobb oldali üvegablak) kezdeményezte. Így vált Szent Imre, a lelki tisztaság apostolává, a magyar ifjúság, a fiatalok védőszentjévé. 

Fotó 11. Szűzanya gyermekével faragott faszobor  a bal oldali kápolnában 

Fotó 12. A templom újjászületését a két egyházmegye, az Eisenstadti Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegye összefogásának köszönheti. Középen Szent Márton püspöke és a  legendás motívumok, Márton köpenye és az őt eláruló liba motívuma látható. Balra a Szent Márton Dóm (Eisenstadt), jobbra pedig a Sarlós Boldogasszony Székesegyház (Szombathely) látható. (Szent Imre templom jobb oldali kápolna)  

A templom sorsa 1945 után kedvezőtlenül alakult. A templom határsávba került és a határ közelsége miatt megtiltották a híveknek  - Burgenlandból Inzenhof (Borosgödör), Tschaningraben (Sándorhegy), Vas megyéből Jakabháza és Rábafüzes - a templom látogatását. Berendezését elvitték és az épületet sorsára hagyták, vandál kezek teljesen tönkretették, meggyalázták és kifosztották. A templomot a határőrség használta magaslesként, figyelőállásként. Ennek a korszaknak a fotóit láthatjuk a bejárat melletti kis kiállításon. A fotók emlékeztetik a betérőket, hogy ez soha többé ne történhessen meg. 

Fotó 13."Magyarország leggyalázottabb temploma" - a templom belseje (1)

Fotó 14. "Magyarország leggyalázottabb temploma" - a templom belseje (2)

Fotó 15. "Magyarország leggyalázottabb temploma" - a templom belseje (3)

Fotó 16. Szent Imre templom (2021) - Oszlopfő (1)  

Fotó 17. Szent Imre templom (2021) - Oszlopfő (2)  

Fotó 18. Szent Imre templom (2021) -  Fából faragott keresztút és padok 

Fotó 19. "Magyarország leggyalázottabb temploma" - a templom belseje (4)

Fotó 20. Szent Imre templom (2021) -  Bejárat a sekrestyébe 

Fotó 21. "Magyarország leggyalázottabb temploma" - a templom belseje egykor: orgona és karzat (3)

Fotó 22. Szent Imre templom belseje: orgona és karzat (2021)

Fotó 23. Szent Imre templom (2021) nyugati és déli oldala 

Fotó 24.. "Magyarország leggyalázottabb temploma" - a  templom tornya és az egykori orgona és karzat (4)

Fotó 25. "Magyarország leggyalázottabb temploma" - templom külső (5)

Fotó 26. "Magyarország leggyalázottabb temploma"  -  templom külső (6)

Fotó 27. "Magyarország leggyalázottabb temploma" -  templom külső (7)

Fotó 28. Szent Imre templom kertje

Fotó 29. Tájékoztató tábla a Szent Imre templom kertjében - Vasi Hegyhát-  Rábamente

Fotó 30. A Szent Imre templom kertjében állított emlékoszlop (vörösberényi monolit kőtömb) az Árpád-házi magyar szentek tiszteletére 

Fotó 31. Emléktábla az Szent Imre templom kertjében 

Fotó 32. Tájékoztató tábla - A Szent Imre templom története (magyar  nyelven) 

Fotó 33. Tájékoztató tábla - A Szent Imre templom története (német nyelven) 

Fotó 34. A templom keresztjét, melyet II. János Pál pápa 1991.augusztus 19-én áldott meg, 1991.szeptember 14-én helyezték fel a torony sisakjára, 41 m magasságba. 

Fotó 35. Államhatár: Ausztria - Magyarország. A magyar felségjelzéstől balra az egykori Vasfüggönyre emlékeztető oszlop

Fotó 36.  Az osztrák oldalon a határtól induló zarándokútvonal  stációi

Fotó 37.  A burgenlandi zarándokútvonalat jelző tábla - 2.500 m Inzenhof (Borosgödör) 

Fotó 38. A Szent Imre templom korgörbéje, a történetének meghatározó évszámai 1336 (alapítás)  és 2007 között - "Én vagyok az út, az igazság és az élet"

Fotó 39. Zarándokok és túrázók pihenőhelye - zöld túrajelzés a Vasfüggöny túraútvonal jelölése, mely Csókás-hegy - Tschanigraben irányát jelzi 

Fotó 40. Tájékoztató tábla - .Szent Imre templom "Magyarország leggyalázottabb temploma"

Fotó 41. Fellsőszölnök Vendvidék vadon termő virágai a Szent Imre templom és a domboldalban található egykori  temető közötti szakaszon

A Szent Imre templomtól visszasétáltunk a rönöki haranglábhoz, ahol autónkat hagytuk. Nemesmedves felé útközben beiktattunk egy rövid megállót a rönöki Székely Tanya csárdánál. Korábban, a pandémiát megelőzően jó hírnévnek örvendett házias, magyaros konyhája. Bíztunk benne, hogy a szolgáltatás minősége megmaradt. Nem csalódtunk, a pandémiát követően ismét listára vesszük. Aggodalmunkra az adott okot, hogy az elmúlt napokban jelentősen megoszlottak a látogatói értékelések,  az olvasható vélemények. Nekünk bejött, mind a kiszolgálás, mind az ételválaszték, mind pedig az ízvilág alapján. A fizetésnél azonban figyelni kellett. A fizető pincér meglepődött, miért listáztatom a tételeket. Aztán rájött, nagyon rosszul járt volna az étterem, hisz a főételek közül két adag nem került számlára. Nem, nem akartunk csalni, kártyával fizettünk és a következő túránk során vissza akarunk térni. 


NEMESMEDVES

A rönöki csárdától a vasszentmihályi völgyhídon, vagy a régi úton, Vasszenmihályon a Felszabadulás utcába bekanyarodva 15-20 perc alatt elérjük a Nemesmedves Történelmi Emlékhelyet. A település mindig is kis település volt a határ mentén. Lakóinak száma 34 (2015), de előfordult, hogy mindössze 7-en lakták a települést, a helyiek most 20-22 főről beszélnek. 

Történelmi Emlékhely található a településen, melyről 1950-1989 között mindenki tanult a történelem órákon, hisz április 4. a Magyar Népköztársaság nemzeti ünnepe volt, a "Felszabadulás napja", az ország felszabadításának napja. Az akkori hivatalos álláspont szerint 1945-ben ezen a napon hagyta el az utolsó német katona Magyarország területét és a szovjet csapatok ekkor űzték ki az utolsó német csapatokat. (A dátum a hivatalos álláspontot képviselte, hisz a történelmi tények mást igazoltak, április 11-ig még voltak magyar területen német katonák. )

A hivatalos álláspont emlékére Nemesmedves Fő terén kiállítottak egy T-34-es tankot,  e körül alakult ki az emlékhely. 

Fotó 1. Népi harangláb Nemesmedvesen 

Fotó 2. A kiállított T-34-es tank, a "felszabadító tank" 1970-ben került a korábban itt álló vöröscsillaggal díszített obeliszk helyére

Fotó 3. Nemesmedves területe "Természetvédelmi" oltalom alatt áll

Fotó 4. A magyar megyéket és Budapestet szimbolizáló kopjafák a Nemesmedvesi Történelmi Emlékhelyen,  1985-ből  (1) 

Fotó 5. A magyar megyéket és Budapestet szimbolizáló kopjafák a Nemesmedvesi Történelmi Emlékhelyen 1985-ből  (2) 

Fotó 6. Emlékharang "Ex oriente lux" 1945-1985 (keletről jön a fény 1945-1985)

Fotó 7. Vasfüggöny Túraút útvonala - Zsámándi vámház 

SZŐCEI TŐZEGMOHÁS LÁPRÉT

Mai kirándulásunk befejezéseként sétálunk Szőcén, az Őrségben. Ez a séta a lápréten, a pallókon levezető séta, hasonló a Hársas-tónál tett sétánkra.

Fotó 1. Tájékoztató tábla - Szőce 

Fotó 2. Tájékoztató tábla: Vasi Hegyhát - Rábamente ezer apró csoda földje - Tőzegmohás Láprét 

Fotó 3. Lápok háza, Szőce 

Fotó 4. Tájékoztató tábla a Lápok Háza udvarán a PaNaNet régióról

Fotó 5. A Lápok Háza ideális kirándulópont diákok, gyermekes családok részére 

Fotó 6. Tájékoztató tábla - Szőcei Láprétek tanösvény - Akácos

Fotó 7. Tájékoztató táblák sétaútvonalunk során

Fotó 8. Legelő állatok az őrségi gyepeken 

Fotó 9. Természetvédelmi területen járunk továbbra is 

Fotó 10. Próbáljuk beazonosítani a táblán olvasott információt és a láprét növényvilágát  (1)

Fotó 11. Próbáljuk beazonosítani a táblán olvasott információt és a láprét növényvilágát (2)

Fotó 12. Szőcei láprétek tanösvény - Rét 

Fotó 13. Szőcei láprétek tanösvény - Mai kezelés

Fotó 14. Próbáljuk beazonosítani a táblán olvasott információt és a láprét növényvilágát (3)

Fotó 15. Próbáljuk beazonosítani a táblán olvasott információt és a láprét növényvilágát (4)

Fotó 16.  Próbáljuk beazonosítani a táblán olvasott információt és a láprét növényvilágát (5)

Fotó 17. Próbáljuk beazonosítani a táblán olvasott információt és a láprét növényvilágát (6)

Fotó 18. Szőcei láprétek tanösvény - Harmatfüves

Fotó 19 . Irányt mutató tábla a tanösvény szűk pallója mellett

Fotó 20. Szőcei láprétek tanösvény - Forrás

Fotó 21. Próbáljuk beazonosítani a táblán olvasott információt és a láprét növényvilágát (7)

Fotó 22. Szőcei láprét 

Fotó 23. Szőcei láprétek tanösvény - Égeres

Fotó 24. Szőcei láprétek tanösvény - A Szőce-patak 

Fotó 25. A Szőce-patak növényvilága (1)

Fotó 26. A Szőce-patak növényvilága (2)

Fotó 27. A Szőce-patak növényvilága (3)

Fotó 28. A Szőce-patak növényvilága (4)

A tanösvény hossza 800 m, időben egy óra alatt teljesítettük a kört. (Az egyik félkört a földúton az erdőben, majd a másik félkört a pallókon egyensúlyozva érünk vissza a bejáróhoz.)

Remek napot zártunk! Már tudjuk, biztosan visszatérünk az Őrségbe hamarosan.

 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.