31 Aug
31Aug

Kalandozásunk ezúttal Vas megyében, az Őrségbe és szomszédságába a Vasi Hegyhát-Rábamente településeire vezetett bennünket. Kalandoztunk a Rába mindkét partján,  mint egykor a portyázó oszmán csapatok. Mi azonban nem portyáztunk, hanem gyönyörködtünk az évszázadok során felhamozódott természeti értékekben, a kistáj kisugárzó erejében. Lehet, ez mégiscsak portyázás, hisz ez azt jelentette nekünk, hogy észrevétlenül energiát, erőt merítettünk a természet adottságaiból, erejéből.  

Bejártuk a Hegyhátszentpéter (Tájház) - Szarvaskend (Sibrik kastély) - Nádasd (Szent Márton templom és a körülölelő kert) - Körmend (Batthyány kastély és a parkjában található Vadászház) - Kemenestaródfa (Miród forrás stációkkal és Mária kegyhely) útvonalat. 

Fotó 1.  Információs térkép: Vasi Hegyhát-Rábamente ezer apró csoda földje

A  kistájat, amint az a információs táblán is jól látható, a Rába szeli keresztül.  Ma jártunk a folyó mindkét oldalán, azonban többnyire a jobb partján. Emlékszem, gyermekkoromban, mikor egyik-másik fölötte áthaladó hídon áthaladtunk, az egyik legfontosabb kérdés, amit megvitattunk az vagy az volt, milyen magas a folyó vízének állása, vagy épp milyen gyorsnak láttuk a víz folyását és örömujjongásban törtünk ki, ha láttunk csónakban evezőket rajta. 

A Vasi Hegyhát déli peremén fekszik Hegyhátszentpéter, a sárvíz több ágától ölelten, Vasvártól 11-km-re délre, nem messze a 74-es főközlekedési úttól.

Első okleveles említése 1381-ből származik, nevét templomának védőszentjéről, "Szent Péter" -ről kapta.

Hegyhátszentpéteren az elmúlt két évtizedben nem jártam. Az idei pandémiát követő nyári nyitás azonban feladatként hozta az életembe ezt a kis ékszerdobozt, mely mint mára kiderült, a tájházak útvonalának részévé vált. Október közepén Szlovéniában hallottam először erről az útvonalról, amelyről a határmenti programok keretében egyre többet lehet olvasni, az érdeklődőknek egyre több tájház-programba bekapcsolódni. Nekem a nyári nyitást követően eddig négy alkalommal sikerült eljutni. 

Fotó 2. Hegyhátszentpéter - Tájház 

Amit minden ideérkezőnek látnia kell, az a Béke utca 86-88 szám alatti népi műemlékegyüttes. (Ilyen festett oromzatot legutóbb Kecskeméten láttam.) Ez a szépen festett, faragott faoromzatú lakóház 1891-ben épült. "A környéken valaha általánosan elterjedt festett, faragott faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya az épület. A tájház részben vályogból, részben téglából épült. A berendezett parasztház és portájának épületei a Vasi Hegyhát népi hagyományait örökítik meg." 1

Fotó 3. Festett oromzat - Tájház Hegyhátszentpéter

Kinagyítva, közelről jó látható és kiolvasható "a lakóépület legértékesebb része a szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzat, a virágos népi reneszánsz szép példája. Felirata: Gothár István Bedics Anna 1891., készítője Tőke János asztalosmester volt. Hasonló, XIX. századi festett oromzatok." 2

Fotó 4. A vályogház készítésének bemutatófala (készült 2021 nyarán)

Az idei nyáron a táborozó diákok szakmai vezetéssel tanulták és "alkották meg" a ház mellett felállított "oldalfalon", a népi építés, építkezés fortélyait.

 Fotó 5. Szarvaskend, Sibrik kastély  

Szarvaskend felé haladtunk tovább, ahol az egykori Sibrik kastély parkjában sétáltunk. Felidéztük a Csém nemzetség történetét, a "Katonák útjának" történelmi jelentőségét, a Sibrik család szerepét a kistáj életében, a kastély építésének történetét. (A Sibrikek közül kiemelkedik Sibrik László, aki 1630 -ban megépítteti a kastélyt, Sibrik Miklós, aki csatlakozott II. Rákóczi Ferenc szabadságharcához és mindvégig kitartott a fejedelem mellett (hamvait a fejedelem 1906-ban történt újratemetését követően a fejedelem mellett, a kassai dómban helyezték végső nyugalomra), Emericus Sibrik, aki 1829-ben a kastélyt klasszicista stílusban újjáépítette - monogramja S.E. az erkélyen nehezen kivehetően, de látszik-, Sibrik Kálmán, a hírneves galamblövő, aki belföldi és külföldi versenyeken szerzett előkelő helyezéseket és aki a család megromlott anyagi helyzete miatt a szarvaskendi birtokok nagy részét eladta a 20. század elején, Sibrik Kamilla, aki szerelmi bánatában szíven lőtte magát. mely a családot rendkívüli módon megviselte. A kastély ma nem látogatható, a kastély parkja azonban igen és ezt élveztük is, nagyon. Körbejárni több száz éves fákat, átölelni őket, velük együtt lélegezni, mindannyiunknak energia-többletet adott.

Fotó 6. Az ódon kastély parkjában hatan tudtuk átölelni az egyik fa törzsét (a kastélypark kialakítása a XV. századba nyúlik vissza) 

Nádasd felé vettük az útirányt. A falu a középkorban a Nádasd nemzetség központja volt. A XI. században a mai templom dombon épült az őrtoronnyal erődített kerektemplom,  amelyet 1376-ban már Szent Márton tiszteletére szentelt plébániaként említ egy oklevél. Az ősi templomot a XIX. század végén lebontották, majd a 19.század vége felé a mai templomot építették fel. 

Fotó 7. Információs tábla: Nádasd

Fotó 8. A Szent Istváni rendeletet követte 1233-ban tíz falu és  megépítette a Rotunda templomot. ( Az alapító 10 falu emlékére állított emlékoszlop)  

Fotó 9. Szent Kereszt felmagasztalása és Szent Márton püpök tiszteletére felszentelt templom (1)

Fotó 10. Szent Kereszt felmagasztalása és Szent Márton püpök tiszteletére felszentelt templom (2)

 Fotó 11. Emléktábla: A templomot a Szent Kereszt tiszteletére építette 1888-89-ben HG.BATTHYÁNY-STRATTMANN ÖDÖN, bővítve 1937-ben. 

Fotó 12.  A középkori rotunda alapfalai, és belterében a Nádasd nemzetség sírjai a 2003-as ásatások során kerültek elő. Rekontrukció 2006 (1).

Fotó 13. A középkori rotunda és lakótorony alaprajza 

Fotó 14.  A középkori rotunda alapfalai, és belterében a Nádasd nemzetség sírjai a 2003-as ásatások során kerültek elő  Rekontrukció 2006 (2) 

Fotó 15.  A középkorú rotunda alapfalai, és belterében a Nádasd nemzetség sírjai a 2003-as ásatások során kerültek elő Rekontrukció 2006 (3).

Fotó 16. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonalat az Európa Tanács kiemelkedő jelentőségű európai kulturális úttá nyilvánította 2005-ben. Így Nádas helyszíne a "Via Sancti Martini" Savaria - Tours közötti útvonal magyarországi szakaszának kiemelkedő részévé vált. 

Kirándulásunk következő megállója Körmend, mely az Őrség egyik bejárata is. A város egyik nevezetessége, a Batthyány kastély, ahol júliusban az állandó kiállítások tematikája egy új résszel bővült, mely a "Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban" címet kapta. A kastély történetével, épületegyüttesével tárlatvezető kíséretében ismerkedtünk. 

Fotó 17. Információs tábla: A Batthyány kastély történetéről

Fotó 18.  A Batthyány kastély kápolnája (1)

Fotó 19.  A Batthyány kastély kápolnája (2)

Fotó 20.  A Batthyány kastély kápolnája (3)

A Batthyány család és kastélyuk történetének bemutása a lépcsőházban és a díszteremben látható ősök képgalériájával indul, majd a kiállítás négy teremben folytatódik, tekinthető meg. A főúri família számos nagyságot adott az országnak: Batthyány I. Ádám dunántúli főkapitányt, Batthyány Lajos Ernő nádort, a hercegi címet megszerző Batthyány Károly tábornagyot, Batthyány Fülöp mecénást, Batthyány Lajos első felelős miniszterelnököt és a boldoggá avatott szemorvost,    Dr. Batthyány-Strattmann Lászlót.  

Fotó 21. Batthyány I. Ádám dunántúli főkapitány

Fotó 22. A család ősi ága - "Kővágóörsi"

Fotó 23. Kővágóörsi Mátyás portréja ( XIII. század második fele)

Fotó 24.  Információs tábla: A boldoggá avatott szegények orvosának története - Herceg Dr. Batthyány-Strattmann László  (1870-1931)

Fotó 25. Carolus Clusius ( 1526 - 1609) a Batthyányak szolgálatában

Fotó 26. Szalon Batthyány-Strattmann Ödön hercegsége (1883-1914) idejéből (1)

Az első terem egy szalont idéz meg Batthyány-Strattmann Ödön hercegsége (1883-1914) idejéből. A képen látható: empire, 3 fiókos mahagóni szekrényke, tetején az első magyar nyelvű földgömb (1840), copf márvány kandalló a kastély könyvtárából, bécsi empire kandalló óra (19.század eleje), négyfiókos későbiedermeier komód, francia óra, biedermeier tükör, póklábas neorokokó szalonasztal székekkel, ismeretlen művész: Villámot szóró Zeusz (1800 körül), Migner: Batthyány Ödön (1879). 

Fotó 27. Szalon Batthyány-Strattmann Ödön hercegsége (1883-1914) idejéből (2)

Az első terem egy szalont idéz meg Batthyány-Strattmann Ödön hercegsége (1883-1914) idejéből.Sigray Antal kétajtós könyvszekrénye ivánci kastélylából (1830-as évek).

Fotó 28. A második, bástyában kialakított szoba pedig egy ebédlőt idéz meg a 19. század utolsó negyedéből, Batthyány-Strattmann Ödön hercegsége (1883-1914) idejéből (1) 

A második - a bástyában kialakított - szoba pedig egy ebédlőt idéz meg a 19. század utolsó negyedéből, Batthyány-Strattmann Ödön hercegsége (1883-1914) idejéből. Az ebédlőasztalon Batthyány mintás herendi étkészlet látható.  

Fotó 29. A második, bástyában kialakított szoba pedig egy ebédlőt idéz meg a 19. század utolsó negyedéből, Batthyány-Strattmann Ödön hercegsége (1883-1914) idejéből (2)

A Batthyány kastély Vadászlakjának - a kastély parkjában található, különálló épület - megtekintését követően a Miród forráshoz indultunk Kemenestaródfára. A Miród forrás létezését két oklevél is bizonyítja a XIII. századból, hogy valamilyen formában már akkor létezett. A kezdetekben a hidegrázás elleni gyógyító erejét említik, később a XIX. században már a női bajok, a méhnyakrák elleni gyógyító erejét jegyzetelik le.  

Fotó 30. A MIród forráshoz vezető út felirata

Fotó 31. Miród forráshoz vezető bejárat székely kapuja

Fotó 32. A Miród forráshoz vezető utat akadályozó kidölt fa, a júliusi nyári vihart követően

Fotó 33. A Miród forrás verse, fohásza 

Fotó 34. A Miród forrás védőszentje, a Szűzanya

Fotó 35. A boldoggá avatott Brenner János halálának 50. éfordulójára állított emlékszobor ( 2007)

Fotó 36. Az 1940-es években a forrás területét a cserkékszek tartották rendben. Vezetőjük Sinkovits Imre, a később országos hírnevű színművész volt.  

Fotó 37. A Miród forrás napjainkban

A II. világháborút követően a forrást, mely mintegy 20 m-re van az egykori határtól, betemették, környezetét lerombolták, mintha nem is létezett volna. A 1990-es években született meg az az elhatározás, hogy a forrást és környékét újra hozzáférhetővé kell tenni, ki kell takarítani. A látogatók számára kialakításra került a hozzá vezető mintegy 700 m-es úton XIV stáció elhelyezése, melyek környezetét egy-egy család gondoz, elkészültek az emlékszobrok, a lourdesi-barlang, a templom, az oltár felújítása. A kegyhelyet a Miród forrás Egyesület gondozza, a hozzá kapcsolódó programok, kiadványok szervezésükben készülnek. Az ő munkájukat dícséri, hogy sikerült kialakítani és napjainkra turisztikai látványossággá és zarándokhellyé változtatni a kegyhelyet.  


(Forrás:http://www.hegyhatszentpeter.hu/)

(Forrás:http://www.hegyhatszentpeter.hu/)

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.