03 Jun
03Jun

Vendvidéki kalandozásunk során magyar oldalról közelítjük meg a Hármashatárt, Magyarország legnyugatibb pontját. A HÁRMASHATÁRKŐ történelmi emlékhely. A legnyugatibb magyar településről, a vendvidéki Felsőszölnökről indulunk gyalogosan, hogy meghódítsuk a hegycsúcsot, megemlékezhessünk a történelem I. világháborút lezáró eseményének az 1919. októberi St. Germain-i békeszerződésnek a következményére, mely szeződés jelölte ki az osztrák-magyar-szlovén-horvát-szerb királyság hármas határát, kb. 2 km-re Taukától keletre, a Mura és a Rába vízválasztóján. A tárgyalásokon, a határ pontos meghatározásában három külön határbizottság vett részt, majd 1922-ben megtörtént a határok végleges lezárása. A Hármashatárkő felállítását a tárgyaló partnerek közösen döntötték el, a három állam közösen állta a költségeket. Az emlékművet 1923.május 26-án állították fel. A két világháború között a felsőszölnöki, alsószölnöki, szakonyfalui, apátistvánfalvai és rábatótfalui iskolások és tanítóik minden év május utolsó vasárnapján a hármashatárkőnél emlékeztek az első világháborúban elesett hősökre, elénekelték a magyar himnuszt, majd egy tanító a világháborúról és a trianoni békediktátumról beszélt. A második világháború után a terület megközelíthetetlen lett, a vasfüggöny nyugati széleként a határt fegyveresen őrizték. 

Az emlékhelyet először 1989.május 27-én nyitották meg, azóta ismét helyi nevezetesség, a turisták kedvelt célpontja. A kőnél a pandémiát megelőzően minden évben három-nemzeti találkozót tartottak. Bízunk abban, a jövőben is így lesz. 2004. május 1-jén a három határfalu szintén itt tartotta meg ünnepségét, üdvözölve az Európai Unió bővítését. 

A Hármashatárkő és területe három kiemelt nemzeti természetvédelmi terület is egyben,  ezek az Őrségi Nemzeti Park (Magyarország), a Dreiländer Naturpark Raab (Ausztria) és a Krajinski Park Goričko (Szlovénia). 

Útvonal: Felsőszölnök, P sávjelzés - Hármashatár - Hármashatárkő (magyarul), Tromejnik (szlovenül), Dreiländerecke (németül)

Kiindulópont: Felsőszölnök központja (46° 52’ 36,29522” 16° 9’ 58,41248”)

Végpont: Hármashatár-hegy. (46° 52’ 9,02014” 16° 6’ 50,95809”)

A tanösvény hossza: 4 km.

Túránk során a Hampó-völgyében haladunk, érintjük a Keresztelő Szent János templom, országúti keresztek kísérik sétánkat, míg a 384 m magasságban lévő hármashatárra, a Hármashatárkőhöz érkezünk. 

A piros háromszög jelzéseket követjük a piros turistaúton.

Fotó 1. A piros jeltésű túraútvonalat jelző tábla 

Fotó 2. Túraútvonalat jelző táblák a Hármashatáron 

A hármashatárkő egy csonka gúla alakú oszlop, 215 centiméter magas, alul 173 centiméter széles. A gúla három oldalán a három határ-ország címere, és a trianoni szerződés ratifikálásának dátuma látható.

Fotó 3. Hármashatárkő : A gúla magyar oldala a magyar címerrel 

Fotó 4. Hármashatárkő : A gúla magyar oldala mögötte a szlovén zászló, a kép jobb oldalán az osztrák nemzeti lobogó 

Fotó 5. Emléktábla (angol nyelvű felirat)  - Csatlakozás az Európai Únióhoz (2004. május 1.)

Fotó 6. Emléktábla (német nyelvű felirat)  - Csatlakozás az Európai Únióhoz (2004. május 1.)

Fotó 7. A túraútvonalat kísérő magyarázó tábla - szlovén túraútvonalon

Ezt a túrát eddig a szlovén oldalról teljesítettük. Ez a szakasz az erdőben rövidebb, azonban ne feledjük, itt is fontos a megfelelő felszerelés. Túrabakancs ajánlott a hegyi terepen. A Határkő mellett kialakított pihenőhelyen pedig kényelmes pihenőt iktathatunk be, mielőtt visszaindulunk a kiinduló-pontra, Felsőszölnökre, hogy folytathassuk az ŐRSÉGI & VENDVIDÉKI kalandozásunkat. 

TÚRÁRA FEL ! Őrizzük a történelmi emléket!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.