07 Jun
07Jun

Folytatjuk az ŐRSÉGI & VENDVIDÉKI kalandozásunkat.  

Útvonal: Szombathely - Körmend (átutazunk) - Szentgotthárd (átutazunk) - Hársas-tó - Kétvölgy kilátó - Rönök - Vasszentmihályi völgyhíd - Nemesmedves - Szőcei Tőzegmohás Láprét - Szombathely 

Eddig sikerrel teljesítettük a zölddel jelzett útvonalat. (Bejegyzés: ŐRSÉGI & VENDVIDÉKI kalandozások (3/1) Hársas-tó.)  

A Hársas-tó parkolójából tovább indulunk Apátistvánfalva, Kétvölgy irányába, követve a máriaújfalui utat. (Ez a parkoló, Szentgotthárd irányából érkezve az első - elsősorban a túrázók és a horgászok által birtokba vett -.)  Ez az út alsóbbrendű, így komótosan haladva gyönyörködhetünk a szinte érintetlen tájban.

Útközben a kilátóig két autóval találkoztunk. Ahhoz, hogy elférjünk egymás mellett, mindkettőnknek lassítani kellett, egyikünknek pedig félrehúzódni. Eszembe jutottak a tavaly augusztus és október végén tett túráink, amikor a kirándulók "ellepték" az Őrséget, az autókkal szinte csak araszolgatni lehetett Pityerszer előtt és külön, ideiglenes parkolókat alakítottal ki a helyiek a turisták számára, elkerülendő a bosszankodást, vitát, a parkolóhelyek vadászatát. Ugyanakkor a természet védelme kiemelt fontosságú az Őrségi Nemzeti Park területén, melynek a jelenleg időnként ideérkező autók tömege nem mindig tesz jót.  

A Vendvidékre az "érintetlenség", a természet érintetlensége még inkább igaz, mint az Őrségre. Ez a terület a határsávban nem megmunkált, szigorúan őrzött terület volt a 90-es évekig, ahol a települések, lakóházak "szórt" település-szerkezetet mutattak. 

Az irányt mutató táblák messziről jól láthatóak, így az irányt semmiképp nem téveszthetjük el.      

Fotó 1. Útjelző tábla - Kétvölgy  

Fotó 2. Látnivalót jelző tábla (magyar, szlovén nyelven) - Kétvölgyi kilátó közvetlenül az útirányt jelző táblák mellett

Fotó 3. Vendvidék - Apátistvánfalvát és Kétvölgyet összekötő út  

Fotó 4. Ösztönösen visszavettem a vezetési tempót. bár egyáltalán nem szabálytalankodtam, mert az elágazóban kialakított parkolóban, ahova felhajtottunk,  egy szolgálatban lévő rendőrautó figyelte a rendet. Ennél jobban foglalkoztattak bennünket a Kétvölgy kilátó parkolója mellett álló fenyőfák, melyek úgy állnak és támaszkodnak egymásra,mint az igazi "jótestvérek"

Fotó 5. Kétvölgyi kilátó, mellette a hagyományőrzők által állított májusfa, előtérben egy már-már alig termő cseresznyefa

Fotó 6. A Kétvölgyi kilátóból jó időben látjuk a szlovén és az osztrák határon túli területeket is 

Fotó 7. A kilátó melletti túraútvonal-táblák a Rábavidéki körtúrára hívják fel a figyelmet

Fotó 8. A Rábavidéki körtúra kiindulópontja és végpontja is a Kétvölgy kilátó

Fotó 10.  Tájékoztató tábla: Szlovén Rábavidék. A látnivalók  közül a Felsőszölnökről a Hármashatárra, a Hármashatárkőhöz induló túraútvonal a környező falvak lakóinak találkozóhelye a Hármashatáron a Hármashatárkő. (A képek között a jobb alsó sarokban látható.)  Ez a történelmi emlékhely, ahol a Trianoni békediktátum (1920. június 4.) követő tragikus események sorát idézhetjük fel, az újrarajzolt és véglegesen lezárt  határok emlékét felidézve, őrízve és követve  a két világháború alatt a felsőszölnöki diákok által kialakított hagyományt.

Kétvölgy felé átutaztunk Apátistvánfalván. Útbaigazító tábla jelzi a kilátónál a Határőr emlékhely útirányát. A Trianoni békediktátum következménye volt a határsáv kialakítása, a lezárt, ellenőrzött határok kialakítása. Ennek emlékét dolgozza fel az Apátistvánfalván létrehozott Határőr emlékhely. (A tényleges határ emlékhelye, múzeuma, a Vasfüggöny múzeum nem itt, hanem Felsőcsatáron - Vas megye -  található.) 

Fotó 11. Tájékoztató tábla: Határőr emlékhely - Apátistvánfalva

Fotó 12. Határőr emlékhely bejárata (Apátistvánfalva)

Fotó 13. Határőr emlékhely belső udvar 1. (Apátistvánfalva)

Fotó 14. Határőr emlékhely belső udvar 2. (Apátistvánfalva)

Fotó 15. Jó hír az e-bike kal túrázóknak! Apátistvánfalván az Interreg program keretében "E-kerékpár töltőállomás létesült", közvetlenül a Határőr emlékhely szomszédságában.

A Kétvölgyi kilátó irányából indulunk tovább Kétvölgy településre, mely1951 óta viseli ezt a nevet. Előtte két településből álló,  a Vendvidékre jellemző szórványtelepülés volt, Permise és Ritkaháza, melyek első említése a XIV.- ban olvasható oklevelekben.  

Fotó 16. Kétvölgyi buszmegálló

Miközben várakozunk a Kétvölgyi buszmegállóban, információt gyűjthetünk a tájékoztató táblákról. Megismerkedhetünk a település történetével, vagy a tájékoztató túratáblákat böngészve ötleteket meríthetünk következő túránkhoz.

Fotó 17. Tájékoztató tábla - Kétvölgy története és látnivalói 

Fotó 18. Vendégcsalogató szálláshely-megállító tábla, előtte a túraútvonalakat jelölő irányt jelző táblák

Fotó 19. Kétvölgy látnivalói - erre a mintegy 1,5 km-es szakaszra érdemes gyalogosan elindulni. 

Fotó 20. Tájékoztató tábla - Kétvölgyi túraútvonal-jelző 

A túraútvonalak találkozása mindig érdekes kihívást. Merre tovább? Maradjak-e a tervezett rövidebb útvonalon, vagy bővítsem a túra kört?  Ennél az elágazónál erre is van lehetőségem.

Fotó 21. Tájékoztató tábla - Döntöttünk, maradunk a Kétvölgyi túraútvonalon, nem hagyjuk magunkat letéríteni a tervezett útvonalról. 

Fotó 22. Visszatekintés a kis hídra, mely az egykori Ritkaháza településén áll

Fotó 23. Szabadtéri bemutató a vendvidéki paraszti konyha "munkaeszközeiből" 

Fotó 24. Tájékoztató tábla - Kétvölgy állatvilága, növényvilága és a szórt települések útvonala mentén állított útszéli  keresztek története

Fotó 25. Kovácsoltvas kerítéssel körbevett kőkereszt, szlovén nyelven írt vallásos köszöntéssel, melyet Rusitcs Miklós állíttatott 1892 - ben Ritkaházán

Fotó 25. Útjelző táblák tőlünk balra, a háttérben - Felsőszölnök, Hármashatár túraútvonala, az előtérben pedig a Rábavidéki körtúra és a Kétvölgyi túraútvonalat jelölő táblák 

Fotó 26. A látnivalókat jelölő tábla az út jobb oldalán. Most már csak egy kis enyhe emelkedő vár ránk 

Fotó 27. Az út túloldalán az Alsószölnök irányából érkezőket ugyanolyan útbaigazító tábla fogadja a kirándulókat

Fotó 28. Kétvölgy - Harangláb

Fotó 29. Tájékoztató tábla: Kétvölgy - "Szoknyás" harangláb

Fotó 30. A Vendvidék és az Őrség jellemző cserjés bokrai közül az egyik kedvencem a csipkebogyó. (Ezt a fotót a haranglábnál készítettem.)  

Fotó 31. Kilátás a szoknyás harangláb oldalából (1)

Fotó 32. Kilátás a szoknyás harangláb oldalából (2)

Fotó 33. Szálláshely a visszafelé úton a Kétvölgyi kilátó felé  

Fotó 34. Szálláshely a visszafelé úton a Kétvölgyi kilátó felé (Völgylak, Fő út 32.)  

Fotó 35. Szálláshely - Völgylak vendégmarasztaló pihenőpadja  

Fotó 36. Szálláshely - Völgylak udvari díszítése, (A fazekasság a Vendvidék ősi mesterségeihez tartozik.)    

Fotó 37. Szálláshely - Völgylak vendégház   

Fotó 38. Szálláshely - Völgylak udvari díszítése,    

Fotó 39. Szálláshely - Völgylak udvari díszítése, (Kerámiatálak, díiszített fateknők, szekérabroncsok.)   

Fotó 40. Szálláshely - Völgylak udvari díszítése,: Gondolkodó béka  az őshonos népi mesterség modern alkotása .)    

Fotó 41. A Vendvidék egyik leggyakrabban látható információs táblája - Természetvédelmi terület    

Kétvölgy felfedezése után irány Rönök, a Szent Imre templom és környékének felfedezése, mely a Mária zarándokútvonal áthalad, közvetlenül a határ melletti dombtetőn áll. Ódon falai mesélik  a Vendvidék történetét az Árpád-kortól napjainkig bezárólag.

Túrára, folytatásra fel!    

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.