31 Aug
31Aug

Idén nyáron több alkalommal ismerkedtünk Mosonmagyaróvárral. Többnyire átutazóban jártunk ott, holott a város számtalan felfedezni valót rejteget. Előfordult, hogy épp, hogy csak egy fél órás sétára jutott időnk a sétáló utcában,  de volt, hogy programunkat a városban kezdtük. Ezek a felfedező képek az elsők közül valók, többnyire június végén készültek, közvetlenül a pandémiát követő nyitás után. A városka elhelyezkedése rendkívül kedvező, közel Pozsony (34 km-re) és Bécstől (84 km-re), ottjártunkkor hallottunk német, szlovák szavakat. Nemcsak a Mosonmagyaróváriak ingáznak napközben, hanem a környező országokból osztrák és szlovák látogatók úgyszintén érkeznek - ahogy ezt tapasztaltuk is -. Számukra az vásárlás, éttermi szolgáltatás és a termálfürdő felkeresése volt az úticél. Megtapasztaltuk, hogy a város minden korosztály számára rejteget felfedezni valót. A római kori emlékek (Ad Flexum), - rómaiak idejében is a limes útvonala a Vindobona (Bécs) – Carnuntum (Petronell) – Ad Flexum (Magyaróvár) – Arrabona (Győr) – Brigetio (Szőny) – Aquincum (Óbuda) nyomvonalon  haladt -, az észak-déli +borostyánkő" kereskedelmi útvonal, a kelet-nyugati hadi utak és a középkorban oly jelentős marhakereskedelem útvonalának része lett. Az egykori Mosoni vár (1271) lerombolását követően a város hadi és közigazgatási szerepe megnőtt. 1354-ben Erzsébet királynétól városi rangot kapott. Az Óvári Vár az egykori belső vár szerepe az évszázadok  során oktatási szempontból nőtt meg - a vár a 18.században katonai jelentőségét elvesztve, a virágzó település körüli védőműveket lebontották -, amelyben 1818-ban egy gazdasági akadémiát helyeztek el. (Ennek jogutódja a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara.) Megalapítója Albert Kázmér herceg a magyaróvári uradalom birtokosa volt, akinek célja a gazdasági tanintézetben felsőfokú szakemberek képzése birtokai számára. Híres professzorai nevezetessé tették a magas színvonalon működő intézményt, élenjáró módszerekkel ismertették meg a gazdákat, és úttörő szerepet vállaltak a kutatásban, fejlesztésben is. A Várban található múzeum, a várkert szoborgalériája, az Akadémia falán elhelyezett emléktáblák méltó megemlékezés az ebben az intézményben végzett utódok részéről. Ne feledkezzünk meg a természeti adottságokról sem, a városon áthaladó és Mosoni-Dunával itt egyesülő Lajta folyóról, a Mosoni-Duna partján kialakított sportolási lehetőségekről. A Várat körülölelő Wittmann parkról, amelynek névadója Wittmann Antal uradalmi jószágkormányzó, a Lajta szabályozója és az akadémia megszervezője.Megemlítendő a Gyógyfürdő, mely 1967 óta fejlődik és a turizmus egyik legfontosabb vonzerejét adja.

A fiatalok számára pedig a FUTURA Háza kínál izgalmas, ismeretterjesztő programokat. Aki egyszer ide beteszi a lábát, nehezen "szabadul". Azt írtam, hogy fiatalok, de itt és ez, korosztály nélkül értendő, a fiatal a gondolkodást és a nyitottságot jelenti, mikor elmerülünk az épület interaktív tereiben. 

Ráhangolódásként néhány fotó, melyek első látogatásunkkor a városban készültek. Ezúttal külön komment nélkül. 

Mosonmagyaróvárra visszatérünk és most már azt is megértettük, hogy sok barátunk miért is imádott ebben a városban tanulni és miért büszke az Agrár Akadémián szerzett "oklevelére". 

És akkor még nem említettem a várost körülvevő szélerőmű-parkot, amely önállóan is megér egy kis kirándulást....






Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.